Jeg har aldri kunnet bake boller. Av en eller annen grunn. Rett og slett umulig for meg. De ble alltid tunge som stein. Tørre og ekle. Nei.. jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjerringråd.
Men i dag! I dag fikk jeg det endelig til med denne oppskriften. Og jeg skjønner ikke hvorfor alle ikke bruker denne? Man behøver ikke passe på deigen som skal heve, slåes ned, heve, trille, heve…. ja du vet. Her triller man ut bollene med en gang, og lar de stå til heving i to timer. I mellomtiden kan en gjøre noe annet morsomt. Og resultatet er boller som hos bakeren!
Jeg kaller dem Lenes Boller, ( siden jeg fikk oppskriften av henne )
- 9 dl Melk
- 200g Melis ( pluss litt til )
- 50g Smør
- -Kokes opp og avkjøles til 37 grader.
- Ha i gjæren i melken hvis du bruker fersk gjær. Hvis ikke går tørrgjæren i melet.
- 100g Gjær
- 2stk Egg
- 2 ss Kardemomme
- 1,5kg Mel
Ha det våte i det tørre, pluss eggene. Kna. Deigen er utrolig god å jobbe med.
Trill ut bollene med en gang. Legg dem på bakepapir på brett og la dem stå på kjøkkenbenken med hånkle over i 2 timer. –Så pensles med egg og inn i ovnen på 200 grader i ca 12 min. Kommer litt an på ovnen.
Jeg lagde både boller og skillingsboller. Det blir ganske mange av denne oppskriften men da er det jo kjekt å ha noen på frysen.
Tror hemmeligheten her er at det brukes melis i stedet for sukker? Aldri mer den gamle metoden. Hurra!!!
20 kommentarer:
Jeg strever også med å få til gode boller. Samme problemet som du nevner. Denne oppskriften kom som bestilt. Kan jeg kopiere og skrive den ut fra bloggen din?
Skal smøret også kokes sammen med melken og melisen?
Det så utrolig godt ut!
Lekre bilder!
Denne oppskriften skal jeg prøve!
Elsa: ja selfølgelig kan du det. :-)
åh...
Ser herlige ut!!!
Mmmmm! Det var nok bollebakende mamma man skulle vært, i stedet for arbeidende og salattyggende mamma. I alle fall i dag!
Denne oppskrifta har jeg brukt i årevis og kan skrive under på at den er enkel og veldig god!
NAM-Nam !!
Så flink du er! De så skikkelig gode ut:)
Den der bolleoppskriften bruker jeg også. Den er fantastisk! Blir vellykket hver gang :-). Du kan virkelig fremstå som en superhusmor har du den oppskriften i bakhånd...
Klem
jeg gikk på besøk, så slapp jeg bake, men hadde svigermor på middag først. en ting av gangen er nok for meg
mmmm - det så utrolig godt ut!! Så flink du har vært! :o) hm, da må man vel neste bake boller og teste ut oppskriften - når den skal være så bra? :o) Jeg sier aldri nei takk til gjærbakst!!
Håper du får en herlig uke!
Skal testes! Jeg plages også med litt tunge boller. Gode, men tunge. Dine ser lekre ut!
Lekre boller! :)
Og hva har du til lunsj i dag da....?
Hehe.
Kos deg,
og ha ei god ny uke! :)
Det så da umåtelig fristende og godt ut! Så flink jente du har vært :)
Synes 50 g smør høres lite ut,- i min oppskrift som ellers er lik er det 150g smør
Men er det samme mål ellers? Det er jo mulig jeg har skrevet av feil. Synes kasnkje de ble fort tørre... mulig du har rett her.
Herlighet for noen flotte fastelavensboller du har laget her der! Jeg synes heller ikke at det er så lett å lage boller, så disse skal jeg jammen meg prøve! ....150gr.smør da..
Jeg har en utfordring til deg inne på min blogg. Håper du har lyst og tid til å vise noe fra din hage - fra forskjellige årstider....
Klem Anita
Min oppskrift er:
9dl melk,150g smør,250g melis 2pk gjær, 1,5kg hvetemel,1ts kardemomme,1ts salt, 2 egg. De blir luftig og lette og holder seg godt
Kansje jeg også kan få til noe med denne oppskriften.
Legg inn en kommentar