ROSES  CATS  TEST  VBHG  BLOGS

torsdag 8. juli 2010

Roser i krukker? Jo klart det går!

Det er flere som har spurt meg i det siste om roser går i krukker.
Og noen blir til og med overrasket når de ser at jeg har så mange rundt omkring på verandaen.
"Jøss.. jeg visste ikke at det gikk an?"
Joda. Kjør på!
Det er en myte at roser er så vanskelige å ha med å gjøre. Klart de kan få litt sykdommer og slikt, men det gjelder egentlig alle planter. Jeg tror det har med å gjøre at vi legger mer merke til det på roser, siden kravet om perfeksjon her er større.
Men tar man seg en tur i hagen og kikker på det meste, så finner man ofte litt småhuller, rust eller annet graps på andre planter også.

Men. Jeg er ingen ekspert! Jeg bare snakker av egen erfaring. Så det er sikkert mange som er uenige med meg.
Men man må bare gjøre det som fungerer for en selv.

Her er Evelyn i en ganske stor zinkkrukke. Jeg synes zink er lettest å ha med å gjøre, det er ikke så tungt å flytte på senere.
Evelyn skulle bli ganske stor, og fikk da denne.

Hun ble kjøpt i år, og har vokst enormt oppi der.

Regel nr.1 for roser i krukke... HUSK Å VANNE!! Roser trenger vann, ofte. Jeg vanner mine krukker hver dag hvis det ikke regner.. bare så det er sagt..


Her er Eden rose - noen klassifiserer den som klatrerose, som vist i forrige innlegg. Jeg har disse to svære krukkene som en kamerat har sveiset til meg i syrefast stål. De er høye, og blytunge. Blir det atomkrig, så er det vel bare disse som står igjen.
Alt trives oppi der siden de er så dype.

Her er det viktig med drenering. Vel det gjelder for alle krukkene.
Her har jeg noen tunge stener i bunnen og sand / grus. Så jord.

Jeg bruker en blanding av kukompost og plantejord. Med fordel blander man i litt sand også.

Regel nr 2. Drenering! Ingen planter kan svømme. Jorden skal være fuktig, men ikke blaut. Så det må være huller i bunnen på alle krukker som brukes ute.
Mange ganger kjøper jeg zinkbøtter eller noe, og lager huller selv med skruhjern og hammer. Med fordel kan man lage disse hullene en eller to cm fra bunnen på sidene, så kan det bli et lite vannlager i bunnen.
Her er det tre roser i gruppe, i tre forskjellige krukker - igjen i forskjellig høyder. Dette skaper jo litt liv da. Og ofte er det penere visuelt med grupper enn på rekke å rad. Men igjen, det man liker selv.
Jeg har ofte noen små planter sammen med rosene for å dekke litt bunnen av dem. Her har jeg en slags oxalis på den forrerste. Selvsår seg i krukka og "omeng". I den andre har jeg en fylt Sufrina og i den tredje mørk spragle.
Rosene her er: Crown Princess Margareta, Helena Renaissance og Ashram. Sistnevnte blomstrer ikke enda. Men jeg hadde den i bed før. Og siden fargen er hysterisk orange, så passer den bedre i krukke. Og nå tror jeg de tre fargene vil harmonere. Men det er jo et sjangsespill. Men.. igjen, fordelen med krukker er at de kan flyttes rundt på etter hva man liker.Her er Stawberry Ice, i en zinkbøtte fra Ikea.
Denne er ikke så høy, så hun passer fint rett ved der vi sitter. Og siden den er så fin, så er det artig å ha henne så nærme. He-he.

Regel nr. 3. Gjødsel!!

Jeg gir rosene i krukke, gjødsel et par ganer i løpet av sommeren. Kanskje 4 ganger fra vår til høst?

Bruker litt forskjellig. Men litt Lupingjødsel, helgjødsel, hønsegjødsel.. ja. Variasjon er sikkert ok for dem også.
Man blir jo lei av å spise samme hele tiden.


Her er Charlotte i gammeldags kreamikkrukke.
Jeg kan ikke si at jeg merker noe forskjell på de som står i keramikk og de som står i zink. Mulig zinkkrukkene blir litt varmere i sola, og jorden tørker litt fortere?

Men igjen så synes jeg keramikken er så tung å løfte på. Og det blir mange løft i løpet av våren gitt!!

Når vinteren kommer pleier jeg å flytte krukkene inntil husveggen eller et annet lunt sted hvor man kan følge litt med. De må jo ikke tørke ut i løpet av vinteren heller da. Best hvis de blir dekket av snø.

Jeg tar litt bobleplast rundt krukkene i år for sikkerhets skyld. Og så er det viktig å heve dem litt opp.
Regel nr 4.
Beskyttelse om våren, og drenering.
Altså: Pakke krukkene litt inn. Og sett dem på noen pinner eller krukkeføtter så de kommer litt opp fra bakken. Dette gjør susen.

Lykke til!!
Blogglisten

18 kommentarer:

Tresje sa...

Dette var greit å vite, takk for at du deler din viten med oss:)
Nå skal jeg mase på en venn av meg så han kan lage krukker til meg:)

Anonym sa...

Hei. Så mange gode tips og for en nydelig blogg. :) Klem fra Mette. Ps La meg til som følger jeg.

Anita sa...

har også masse roser i krukker, men de får komme i jorda til høsten da, så gleder de meg der videre! Vakkert med duftende roser! Nå skal jeg kose meg videre i bloggen din! klem!

Bente sa...

Jeg koser meg veldig med bloggen din, Charlotte..Den har inspirert meg såpass at jeg lurer på om jeg skal be huseier om lov til å lage litt hage her.. er plass,tror jeg!

Unknown sa...

Takk takk. Og ja, Bente. DET vil de sikkert. Pleier ikke å være mange som sier nei til det. Uansett er det kanskje plass til noen krukker utenfor døra? Eller verandakasse utenfor vinduet?

Ellen Walnum sa...

Det var en flott post om roser i krukker Charlotte. Det har fått en dyktig pedagog tapt i deg:) Følte meg litt ensom da jeg begynte med roser i krukker (hadde jo ikke annet enn krukker da, så der måtte de værsågod være:) Men nå er det mange som har roser i krukker, og som du skriver; bommer du på fargen er det bare å flytte. Ble den mye mindre, større eller kortere enn du trodde; flytt:)

Wenche sa...

Kjempeflott innlegg Charlotte, der ga du meg jammen mange ideer (som om jeg ikke har nok potter fra før) :-)

Har liksom ikke tenkt på at jeg kan ha roser i potter, de står alle som en i bedene rundt omkring. Og som jeg har skrevet i bloggen er det enkelte av dem som rett og slett blir overvokst og nærmest kvalt av ivrige staudenaboer. Lurer på om ikke jeg må ut og kjøpe noen potter i helga jeg for å redde et par av de mest ynkelige rosene i bedene.

Og du har det utrolig lekkert på terrassen da, hadde vært artig å komme på besøk å se hagen din "in real life" :-)

Unknown sa...

Det er bare å komme, Wenche!!

Vivishagerom sa...

Takk for gode tips, Charlotte. Her på Lillehmmer er det jo ikke alle roser som går. Og da er det veldig fint om noen kan bo i krukker. Jeg har to som har overvintret i lysthuset i vinter og det har gått kjempe fint. Skal ikke se bort i fra at det blir flere.

De var veldig flotte dem du har. :)

Parkvegens Hageglede sa...

Kjempeflott og inspirerende innlegg. Jeg har noen få og har hatt flere i krukker. Glemmer de litt når vinteren kommer og det går ikke alltid så bra. Men nå fikk jeg lyst til å prøve meg på flere, spørs om det blir en ny tur på plantesenteret Bisse bloggegreiene blir en kostbar sak du :-)

Min Verden sa...

Selvfølgelig går det :) Jeg har drevet med roser i krukker i mange år. Jeg har til og med en Flammentanz i en tønne :) Vann og gjødsel er det viktigste. Enig med deg :)

Hage foto og natur sa...

Det går som oftest bra med roser i krukker!
Må si at jeg har fått et mer avslappet forhold til noen flekker på rosebladene.
Skal prøve å unngå å sprute med vannslangen på rosene.
Min favorittrose i potte (Wisley) frøs i boden for meg. Den var dessverre ikke pakket inn.
Ha en fin helg!:)

Hilsen fra landet sa...

Bra tips for meg som bor i H7!? Bortsett fra at jeg bør ta dem inn vinterstid da..

Fies notiser sa...

Må nok snart kaste meg på rosebølgen, jeg også... Supert innlegg til inspirasjon & takk for at du stakk innom hos meg :)

Anonym sa...

Bare lurte hvilken sone du bor i, Charlotte? Det var inspirerende lesning og jeg vil gjerne prøve dette selv :)

Unknown sa...

Hei. Så bra at du blir inspirert. Jeg bor i sone H2. Bor du kaldere kan det være lurt å pakke inn krukkene og sette de under tak så jorda ikke blir fylt med så mye vann og fryser.

Unknown sa...

Fine tips om roser. Jeg har noen i krukker, men setter dem i lysthuset på vinteren. Nå ser jeg at de allerede har fått noen blader og lurer på om jeg bør sette dem ut? Jeg er redd det er for kaldt, kysten i Trøndelag, ettersom der er nye skudd og blader og tenker at jeg kanskje bør ha dem i lysthuset frem til sommeren. Hva tror du? Vh Lillibeth

Unknown sa...

Hvis de har godt med lys der de står nå. Så hadde jeg ventet litt enda så de ikke får sjokk.

Related Posts with Thumbnails