ROSES  CATS  TEST  VBHG  BLOGS

lørdag 28. august 2010

Sank frø nå!

Det begynner å bli litt høst ja.. Men da er det frøsanketid!! Hurra!
Det er koselig.
De fleste sommerblomster og stauder er det forholdsvis lett å ta frø av.
Jeg har skrevet en liten guide her i fjor om frøsanking for dummies. Ganske kjekk.

I dag har jeg tuslet meg en runde og samlet frø av disse:
Denne blomkarsen var jeg egentlig ganske fornøyd med. Ikke så skrikende gul som de fleste. Så da er det bare å løfte opp alle bladene og titte under. Her ligger det mengder av frø.
Som beskrevet i innlegget jeg henviser til, så kan blomkarsefrø være grønne når de høstes. Men de må ligge til tørk på en tallerken eller noe ganske lenge. Hvis ikke så mugner de lett.

Disse selvsår seg sannsynligvis også. Kommer vel litt an på klima man har om frøene overlever vinteren eller ikke.

California Valmuer MÅ jeg ha hvert år. Disse heter vel Champagne and Roses. Frø tar man av de lange frøstandene, når de er blitt tørre og brune, og frøene er svarte.
Voksurten er også en fast gjest hos meg. Og den er så lett å ta frø av at det er nesen kjedelig.  Store og svarte er de bare å pelle fram. Og på bakken ligger det mengdevis som regel.
Disse selvsår seg flittig ja. Men kommer sent opp av bakken hos meg. Så jeg sår dem selv også, så jeg får dem i to bolker i løpet av sommeren.
Hvis man ikke tar bort blomstene på Akeleiene, så kan man bare riste ut frøene på denne tiden. Gjør ikke du det, vil naturen fikse det godt selv. Og det er kanskje like greit? Men denne akeleien her er ganske kul med gule blader, så jeg vil prøve å så den litt selv også.
Denne Nicotianaen fikk jeg av Blomsterguri. Den er bare herlig med sin lime farge. Så den har jeg tatt masse frø av. Og de er også lette å ta. Kikk nedover stilken, og finn et tørt frøhus. Hell i et kaffefilter, og du er klar til våren.
Som sagt. Bedre forklaring og tips HER
Blogglisten

7 kommentarer:

Margareth sa...

Så flott å kunne få så sine egne produserte sommerblomster da!! Dette er et tips jeg skal ta med meg for fremtiden, helt klart :-)

Ps...den siste linken "HER" din eksisterer ikke sier den...?? Men det gjør jo den første så det er jo ingen problem ;-))

josimo sa...

Åååå kan jeg få tigge neon frø av den NYDELIGE valmuen,den hadde en lekker fareg.
Jeg har frø av forskjellige hjelmer(har ikke sett de i butikken-kjøpte de gjennom nettet) som du kan få i retur,eller noe annet om du ønsker..

Ellen Walnum sa...

Ja nå er vel tiden for å klatre mellom snekkere og høste litt frø. Californiavalmuen bare mååååå jeg få tatt frø fra, og Nicotiana Lime også.

Unknown sa...

Josimo. Ja klart du kan!
Send meg en mail med adressen din, så sender jeg det noen. Behøver ikke ha noe i retur.
ry-my(at)online.no

Unknown sa...

Tror jeg har fikset linken nå. Takk Margareth!

Parkvegens Hageglede sa...

Så flott innlegg,jeg leste Dummisinnlegget og lærte masse. Så nå er også jeg igang med frøssanking. Den rosa Nicotianaen min skal det bli masse frø av , men de er ikke tørre enda.. Så langt er det Akeleier som er kommet i pose, noen Delfiniumer og Riddersporer står for tur.

Blomsterguri sa...

Gøy med frøsanking! Jeg har sanket frø av Flasketreet mitt! Når jeg tok i frøstanden eksploderte den slik at frøene fløy i alle retninger. Jeg har vel noen hundre av de nå tenker jeg :-)Nicotianaen selvsår seg VELDIG flittig! Skal prøve å finne frø på Edderkoppblomsten etterhvert - spennende med nye :-)

Related Posts with Thumbnails