tirsdag 30. mars 2010

Sitrusblomster.... sukk...


De ser kanskje ikke ut som mye sånn på avstand? Men hvis man bøyer seg.. nææærme, og snuser inn den fantastiske duften.. Da skjønner man hva all denne sitrusduftpraten handler om. Om det dufter sitron? Nei. Absolutt ikke. Merkelig nok lukter det noe helt annet synes jeg. En fantastisk frisk og berusende duft.
Det er en fryd å åpne dørene til drivhuset i disse tider.

Sitrontreet som jeg kjøpte i Stavanger i fjor har overlevd vinteren i drivhuset, utmerket. Satt det på øverste hylle, der det er varmest. Den har fått mange nye skudd i løpet av vinteren, og sitronene har modnet selv i vintermørket uten tilleggslys. Gode er de og!
Lille julaften her ble høytidelig avsluttet med Gin Tonic, med sitron fra drivhuset. Ikke dårlig.

Og det er fremdeles en grønn igjen som holder på å modnes, selv om ny blomstring er igang igjen.

Sitrusblomster har jo i alle tider vært brukt til så mangt. Parfymer, dekor.. ja i det hele tatt.
Her er litt om det Wikipedia forteller oss om Citrus.

Sitronen stammer fra Nord-India og har vært dyrket i både Lilleasia og Kina i flere tusen år. Sitron er en sitrusfrukt og tilhører rutefamilien.

I dag dyrkes sitroner i stor grad i landene rundt Middelhavet og i California. Sitrontreet blir 3-6 meter høyt, har kraftige torner, men store blomster med hvite kronblader, som er lyserøde på utsiden. Treet blomstrer året rundt og står derfor både med blomster og modne frukter på en gang. -Se der fikk jeg svaret på den ja!

Fruktene er gule og eggeformede med et tykt, læraktig skall og lysegult fruktkjøtt med en meget syrlig smak, som egner seg godt til matlaging, det utvinnes sitronsyre fra frukten som brukes i mat. Skall av en art er egnet til sukat.

Sitron er jo også sterkt bakteriedrepende. Sitron bleker.. Joda, vi har vel alle prøvd å bleke håret med sitron da vi var tenåringer eller? Sikkert ikke lynsmart.
I mine glansdager da jeg brukte mye mørke neglelakker, så pleide jeg å sitte med fingertuppene boret inn i en halv sitron for å bleke neglene. Funket som heia! Noen hevder også at den er glimrende til å behandle munnsår. Dette har jeg aldri prøvd. -Har en kamerat som prøvde å kurere munnsår med å gni hvitløk på.. ikke så smart, det etset et enda større sår. Men det er en helt annen historie.

Ellers, noe helt annet. Druen har våknet til liv i drivhustaket. Ble klippet helt til skinnet rundt juletider. Så nå blir det spennende å se. I mitt hode skal det henge drueklaser ned fra taket da.. men nå er det jo som kjent mye rart som befinner seg i mitt hode da...


God påske, godtfolk!


Blogglisten

20 kommentarer:

Hilsen fra landet sa...

Så spennende! Utrolig at de modnes nå på vinteren! Tror aldri jeg har kjent duften av sitrusblomster... da har man gått glipp av noe i livet forstår jeg!

Hilsen fra landet sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
IngunnBW sa...

Sitrusblomster er ubeskrivelig vakre, men jeg har aldri vært så heldig å få kjenne lukten. Så deilig det må være å komme ut i drivhuset for tiden! Og egne sitroner og blader på vindruen din også, du får det til du!

Asbjørg sa...

Det var vakre blomster.Må være gøy å få til noe så eksotisk som sitrusfrukter.Har aldri kjent lukten av disse,så kan ikke forestille meg hvordan det er!

Ellen Walnum sa...

Å nå lengter jeg etter at sitrustreet mitt skal blomstre. Den duften er så deiiiilig:) Og det er fasinerende når de blomstrer og gir frukt uavlatelig. Flittig sak det der:)

Blomsterguri sa...

Skjønn blomster! Jeg har hverken sett blomster eller kjent sitronduft. Hmmm... Nei, nå får det være nok - eller?

Stein sa...

Så flotte bilder!
Ja, sitrusblomst duft er herlig! - og så er det jo hyggelig å kunne få både blomster og frukter på treet samtidig!

Røsslyng sa...

Wow! Jeg skjønner nå at drivhus gir utrolige muligheter for spennende planter

Ha en super og vårlig påske!

Elsa sa...

Åååh, sukk. Har aldri kjent duften av sitrusblomster, men det høres ut som den dufter himmelsk.
Jeg ønsker meg et sånt tre, men får stikke fingeren i jorda og huske hvor jeg bor i landet. Men det er fint å drømme da...

Ha en vårlig og fin påske.

Unknown sa...

Åh, her fryser jeg og fyrer i ovnen og plutselig kom vårfølelsen etter å ha sett bildene dine.
Sukk!
Riktig god påske! :)

AnitaH2 sa...

De som ønsker seg sitrusblomstring nå vil sikkert få vann på innkjøpstanke-mølla når jeg forteller at treet mitt har greid seg helt fint i stuevarmen i vinter. Det har ikke blomster eller frukt, nå da. Da skulle det nok helst ha hatt det litt kjøligere. Kanskje hvis jeg slenger det ut i boden og lar det svinge med frostvakt på natta og relativt varme dager nå fram til det blir frostfritt?

For meg er det ikke så nøye med frukt på treet. Men jeg elsker å fortelle besøkende at det er et sitrontre, for så å be dem lukte på blomsten. For alle blir så himmelfalne, det er jo slett ikke sitron det dufter.
:-)

Tonerose sa...

hihi. "men det er som kjent mye rart som befinner seg i mitt hode" Du veit å få sagt det! :o)

Nyyydelig blomstring inne i drivhuset ditt, kan forestille meg hvordan det dufter der inne - VIDUNDERLIG!! Så gøy med drueplanten også, og jepp - jeg tror så absolutt det kommer til å henge drueklaser fra taket iløpet av sommeren! Drueplanta mi står utendørs året rundt, og kommer med masse druer - så din har det nok herlig! Gleder meg til bilder fra drivhuset ditt i sommer!!

RIktig god påske til deg og dine!

Linda sa...

Hmmm:) Kan tenke meg det lukter deilig:) Et sitrontre står på handlelisten min i år, sammen med mye annet...sukk:) Jeg har aldri sett blomstene på det, så nydelige de var:)

hildeg sa...

Lever sitrontreet? Jeg hadde så lyst til å kjøpe et på plantasjen tidligere i år - for å ha i solveggen ute på sommeren og inne i den kalde storstua på vinteren.

Unknown sa...

Ja det gjør det. Det gikk fint i et par år. Men i vinter mistet det alle bladene og jeg var sikker på at det var dødt. (Overvintrer det i drivhuset da)
Men nå spretter de fram her i rekordfart!! Hurra!!
Så nå har jeg gitt det ny jord rundt føttene og satser på sitroner til Jul. Pleier å være det. :-)

Sofie:) sa...

Hei! Ser ut som du har peiling på sitrusplanter, jeg har et sitrontre som jeg frykter er døden nært. Jeg har ikke vannet det spesielt mye i vinter (annenhver uke), men nå har alle greinene blitt helt brune og harde før var de myke og grønne. Planten står i stuen uten trekk fra vindu eller dør. Har du noe tips til hva som kan være med den? Kanskje jeg er like heldig som deg, at den våkner til liv igjen til våren, hvem vet. Når jeg stikker en finger i jorda, er det øverste laget tørt mens det er fuktig under dette laget og helt ned til bunn av potta..

Unknown sa...

Hei Sofie!
Vel. For det første så trives sitrustrær dårlig i stua. Det er for mørkt og for varmt! -Eller det vil si, for varmt i forhold til det lille lyset vi har på denne tiden. Og for tørt.
Jeg har mitt i drihvuset om vinteren. Som er oppvarmet til ca 5 grader. Har du et kaldt sted i huset du kan oppbevare det? Helst lyst. En kald gang eller et kaldt soverom?
Det er litt det som er utfordringen.
Men hvis det er blitt hard ved, så kan det rett og slett bare være grener som blir harde pga at de blir eldre. Hvis du skraper på treet og det er grønt under, så er alt ok.
Det kan være det slipper bladene i den varme stua.
Det gjelder egentlig for alle slike middelhavsplanter. Oliven også f.eks.

Sofie:) sa...

Ok skjønner:) hvor kaldt kan den ha det? Jeg har en sånn glassterrasse den kan stå i, men vet ikke hvor kaldt det er der, men er nok noen minusgrader. Skal sjekke ordentlig før jeg evt. Setter den der. Men når den er litt våt så kan kanskje dette fryse og drepe rota? Eller?

Sofie:) sa...

Skrapte på treet nå,og det er hvitt under.. Tusen takk for hjelp og svar:)

Unknown sa...

Men ikke gi det opp enda!

Men hvis du setter det på glassverandaen så må det ikke være under 5 grader for å si det sånn. Hvis potten med jorden fryser, så dør det.

Related Posts with Thumbnails