ROSES  CATS  TEST  VBHG  BLOGS

tirsdag 15. juni 2010

Om å ikke ha det noe greit

Her på "Det blide Sørland" har vi det jo alltid så "greit"... Joda. Det er jo sant det.
Men faktisk så er det ikke alltid man har det så greit, selv om man svarer "joda!".
Ting er ikke alltid slik som de ser ut.
Hvordan har man det på jobb egentlig? Hvem er den personen som sitter der borte i hjørne. Hun eller han som egentlig tuster mest for seg selv.
"Åh, h*n er jo så sææær. Vil bare være i fred" tenker vi vel ofte?
Særlig Sørlendinger er flinke til å ikke bry seg. Her nede på bibelbelte er vi kjempeflinke til å virkelig ikke bry oss i det hele tatt.

Jeg lurer på om det er litt sånn at en egentlig ikke mener å ikke bry seg, men at vi har på en måte fått printet inn i hodet, at vi ikke skal forstyrre.
Men for guds skyld!! Forstyrr!!
Jeg var på et kurs en gang om Cultural Awareness. Det er det beste kurset jeg noen gang har vært på. Og en ting han repeterte ofte var: "Behind every action, there is a good intention".
Først reagerte vi negativt på dette. Men uten at jeg skal greie ut i det uendelige om dette, så er det jo sant. Jeg tror faktisk ikke at folk alltid mener å være så "dredne" som de ofte kan være. Men det er vel mer som jeg nevner over. Man vil ikke forstyrre... være masete.

Men neste gang dere planlegger en hyttetur, eller en liten tur på byen. Tenk på hvem som sitter ved siden av. Den personen hører kanskje alt. Selv om h*n ikke sier noe. Så kan det faktisk være at den personen hadde satt pris på å bli spurt.

Hvordan snakker vi til hverandre? Når vi er på butikken.. på jobb..
Hvordan svarer vi egentlig når noen spør om noe? Hogger vi tilbake fordi vi er stresset? Hogger vi tilbake fordi vi føler oss kontrollert hvis noen spør om noe vi holder på med?
Eller kanskje den personen faktisk spør for å skaffe seg informasjon? For å være litt "med". Eller rett og slett et klønete forsøk på å være litt sosial?
Skal vi da bare snu ryggen til og himle med øynene? Skal vi alltid anta at den eller de som sitter der ikke er interessert i å være med på noe som helst?
Prøv å tenk litt.. burde vi kanskje være litt snillere med hverandre? Burde vi kanskje tenke litt på at det er ikke sikkert at alle har det så himla greit?

Kanskje den personen på jobb som er gretten og sur har en grunn?
Kanskje den personen som faktisk plutselig gikk i sinne hadde en utrolig god grunn?
Jeg tviler på at noen blir sinte og fortvilet fordi de ikke har noe annet å gjøre.
Kanskje h*n faktisk har kommet til et punkt hvor h*n ikke vet hvor eller hvordan h*n skal klare å komme seg igjennom dagen uten å gråte foran alle sammen?
Det er ikke noe greit å sitte der å se at "alle andre" har et sosialt liv på jobb, og en ikke er en del av det. Latter.. knising.. kaffekrus som klirrer. Mer hvisking og blikk..
Guri så gøy det er når en er med. Men himmel og hav så vondt det er når en blir fryst ut. Eller rett og slett ikke vurdert til å være med i samtalen i det hele tatt?
Det er ikke sikkert at den personen egentlig er så himla opptatt hele tiden, og virker som h*n ikke er interessert.
Spør... inkluder.. smil.
Det teller mye mer enn en tror.
Blogglisten

11 kommentarer:

Linecas have sa...

knall innlegg Charlotte. Virkelig bra. Håper masse folk leser dette for det har alle godt av.
Så sender jeg deg også en ekstra god bedring klem.-Nakkevondet er grusomt vet jeg, og som jeg skrev på fb skulle så gjerne ha kommet på en kaffekopp eller ti og skravla høl i hodet på deg. =))

RandiF sa...

Veldig bra skrevet Charlotte. :-). Og knallbra bilder som følge også....

Hage foto og natur sa...

Fint innlegg fra en reflektert dame!
Det er så lett å dømme andre utfra våre egne holdninger.
Tenk om vi kunne se og ikke minst sette oss inn i hvordan andre føler situasjonen.
Vi bør gi hverandre en liten tabbekvote.
Ha en fin dag!:)

nefertiti sa...

Bra, Charlotte. Dette er så utrolig viktig. Og veldig ofte, så kan noe så enkelt som et smil fra en kollega utgjøre hele forskjellen på en god og en dårlig dag på jobben.
Fin dag ønskes deg :-)

Britt Åse sa...

Fy søren, så bra innlegg, Charlotte :D Sant og riktig hvert eneste ord.
Jeg tenkte faktisk akkurat på dette da jeg jogget i morges (!) og hadde Radka Toneff på iPod-en med "Talk to her". Veldig god og viktig tekst om det samme, selv om den var dårlig egnet som joggemusikk.
Ha en nydelig dag, med så god nakke som overhodet mulig :-)

Snuffeldyret sa...

Jeg tror ikke det å ikke bry seg er noe spesielt for Sørlandet. Jeg tror det egentlig er sånn i hele Norge. Man leser jo stadig vekke om folk som ligger død bak døra si i dagesvis.

Kanskje har vi nok med oss selv? Kanskje er vi redd for å bry oss? Kanskje vi rett og slett ikke bryr oss i det hele tatt?

Jeg øver meg på å bry meg, men det er ikke alltid like lett. Når bryr en seg passe mye? Og i mange situasjoner er jeg redd for å såre med å bry meg.. ikke alltid lett å finne noe å si..
Det som funker for meg funker kanskje ikke for andre. Også holder man munn og ikke bryr seg..

Flott innlegg!

Jeg lover å øve meg hardere på å bry meg! Jeg lover også å komme med noen pene kommentarer hver dag til kollegaer og venner og familie og halvveis bekjente og fremmede!

Britt Åse sa...

PS: det er forresten mye det du snakker om her, som er tema for rapporten om unge uføre på Agder, et alvorlig samfunnsproblem, som handler like mye om kulturelle (mi har det så greit/forbudt å ikke ha det greit) som om andre forhold.

Røsslyng sa...

Knallbra!!!
Vi kan nok alle bli mye bedre på litt hverdagsomsorg for andre mennesker rundt oss.

Ellen Walnum sa...

Tusen takk Charlotte for et bra og reflektert innlegg. Du har så mye å komme med og har så mange viktige tanker. Jeg er så glad for at du deler dem med oss andre. Og så håper jeg som Lineca at det er mange som leser dette! Tenk hvis vi hadde turt å spørre: "Hvordan har du det"? ....og mene det!...at vi gjerne vil vite hvordan den andre har det.

rod i hob sa...

Kjempeflott innlegg.. Både bilder og tekst er kjempebra!!

Kjenne meg igjen både her og der!!

Ha en super super dag!!

Christin sa...

Kjempeflott innlegg og bilder. Vi må helt klart bry oss mer og du satte igang noen tanker her nå.

Ha en fortsatt flott dag!

Related Posts with Thumbnails