ROSES  CATS  TEST  VBHG  BLOGS

søndag 9. mai 2010

Kattemynte, jovissst funker det!

Kattemynte- (Nepeta cataria) har jeg jo hørt om flere ganger. Men ikke før i fjor, fikk jeg tak i en plante. Jeg hadde jo hørt og sett bilder av katter som ble nesten ble berusede og klikket helt av denne urten.
Men ingen av mine katter brydde seg. Hverken Lillegrå eller Vilja.
Men så.... Georg. I dag holdt jeg på i beddet med luking og annet rusk. Litt lengre borte står kattemynten som ikke har kommet så langt enda.
Pusene følger som regel med når jeg holder på i hagen, og det er jo koselig. Men ærlig talt da!! Denne oppførselen begynner å bli litt vel mye Hva er det
du har funnet, Georg?Kan jeg se?
Hæ????


Helt ærlig Georg. Nå synes jeg du er barnslig!! Rulle seg rundt på det viset?


Nei vettuhva.. nå VIL jeg også se hva du holder på med!!


Mums-mums... hold deg vekk!


Nei nå går jeg.. så kan du bare ligge her å drite deg ut!


Vel.. ikke så mye igjen av Kattemynten her nei...
Litt om hva Wikipeida sier om kattemynte:
Kattemynte (Nepeta cataria) er en art innen Nepeta-slekta, som tilhører leppeblomstfamilien. Den er nok best kjent for sin egenskap til å fremkalle en rus hos katter. Derav navnet. Blomstene er enten helt blå, eller hvit-rosa.

Bruk 

Kattunger under tre måneder viser vanligvis ingen spesiell interesse for kattemynte. Eldre katter kan derimot bli helt ville og rulle seg, gni seg, hoppe, sprette og male av ubegrenset glede og velbehag. Selv for katter som blir «høye», er planten helt harmløs og fører ikke til avhengighet.
Mellom bladene og grenene finnes et stoff som utløser en opplevelse som varer i noen minutter. Dette stoffet heter nepatalactone, og det har mange likhetstrekk med hunnkatters urin. Dette kan forklare hvorfor fertile hannkatter reagerer sterkere på kattemynte enn hunnkatter og kastrater. -Vel.. Georg er kastrert.. men reagerte tydeligvis alikevel.

Medisinsk bruk 

Kattemynte kan også ha en viss medisinsk virkning på mennesker, og kan brukes som blant annet, sovemiddel, muskelavslappende, og i veldig liten grad beroligende.
-Kjekt å vite!Blogglisten

9 kommentarer:

Blomsterguri sa...

Jeg har både Kattemynte og katt, og kjenner godt til forkjærligheten for å gni seg godt inntil :-) Kan ikke akkurat si at jeg har sett katten bli rusa av den men - at den er godt likt - ja! Flotte bilder Turbolotte - som alltid!

Christin sa...

Hehe, herlige bilder, men trist med kattemynten da.

Røsslyng sa...

Så koselig billedserie av kattene i kattemynten :)
Plantebordet ditt i innlegget under ble jo flott

AnitaH2 sa...

Flott bildeserie!
Skaffet meg kattemynte der jeg bodde før, i sone 4-5, siden den skulle tåle frost bedre enn lavendel. Men den røk kjapt ut, gitt! ALLE kattene i bygda likte den!
To uker, så fikk den reisepass med en kattevennlig venninne.
Og jeg kjøpte skikkelig lavendel, som faktisk overlevde de årene vi bodde der!

Trude sa...

Hahahha hææærlig historie sånn på søndagskvelden. :-)))))

IngunnBW sa...

Sååå herlig! Hihi, helt i svime :) Jeg kan skrive under på at kattemynte er deilig, min HUN-Pus gnir seg nedi med en gang det dukker opp spirer og blir helt skjev i blikket. MEN! Det er kun 1 sort av 3 jeg har i haven hun angriper. Nå husker jeg selvsagt ikke hvilken det er...(det er ikke Giants Hill i alle fall). Disse ble plantet for 3 år siden og blir bare ca 1 cm høye og 5 cm brede i løpet av sommeren.

Anonym sa...

Jeg har tagga deg litt i bloggen min

Anonym sa...

Jeg har tagga deg litt i bloggen min

Hage foto og natur sa...

HEI!
Herlige bilder av to som nyter våren i fulle drag!
Jeg plantet en kattemynte sist vår.Håper den kommer opp igjen!
Jeg kjøpte en flaske med Catnip spray for å sprute på klorestanga til kastreret Gullhår. Håpet at han ville kvesse sine klør der og ikke på stuestolene.
Det virket tiltrekkende på han.
Kanskje det er nepatalactone i det også?
Ha en fin Tirsdag!
klem

Related Posts with Thumbnails