lørdag 3. april 2010

Stamm opp ugresset!

Denne hagen er jo fra 50`tallet. Og bærer sterkt preg av det, selv om jeg prøver å fighte mot det så godt jeg kan.
Jeg har hakket og gravd meg fram blandt tonnevis av Gyvel, Berberries, einer og skvallerkål. Phu!! Nå har vi vel bodd her i 6 år, og sakte men sikkert blir jeg kvitt det jeg ikke orker å ha her. Men det går ikke med racerfart. Får ikke noe store maskiner inn her, så her tar vi det med håndkraft.

Som sagt var det utrolige mengder med Gyvel her. Ikke den hagesentergyvlen, men den andre typen som kaster frøene overalt og selvsår seg som om den hadde djevelen i ryggen. Og mulig den har det.. meg..
Men noen bittefå har fått lov til å bli igjen. De er jo faktisk koselige akkurat når de blomstrer. To stk nedi røysa ( hvilken røys spør du? Har jo egentlig bare røys? ) Men en står oppe ved muren på vei opp til drivhuset. Og hvert år kutter jeg litt av den fordi den irriterer meg. Men så i dag fikk jeg ånden over meg og klippet bort alt langs stammene, og lagde den "oppstammet". Egentlig ganske kult synes jeg.På bildet ser det jo temmelig glissent ut. Men det er litt pga lyset bak der, og fordi den ikke er blitt grønn enda. Men nå kommer det mer lys fram og det blir lettere å gå forbi uten å henge fast hver gang.

Det samme gjorde jeg med Kristornen. -Skjønner ikke hvorfor denne er fredet. Den popper opp overalt her i området. Skogen er full av den også. Men jeg har fremdeles ikke sett "damene". Min er også en "herre" uten bær. Men litt dekorativ er den jo lell når den er så stor. Men kristornblader stikker noe helt forferdelig, og man skraper seg godt opp når man går forbi. Så da klippet jeg opp denne også. Nå er det god klaring på alle sidene og muligens litt mindre banneord i sommer når jeg skal svinse og svanse rundt her.

Til høyre i bildet kan haugen med kvist og kvast så vidt skimtes. Guri malla jeg gruer meg til å bli kvitt alt det der ja.
Så nå kan beddet under komme til sin rett også. Ikke så mye å skryte av enda. Men her står det et par roser, noen malva sylvestris og litt sånn.

Etterhvert skal det plantes masse sommerblomster der også.


Neste prosjekt må jo bli denne Thujaen her. Stammen er god og tykk, så jeg tror den kan bli kul hvis den får barbert bena ja.

Men her er det en utfordring med tanke på fotfeste. På den andre siden av den er det en røys med noen rare buskegreier. Ikke så hypp på å balansere i stige med hekksaksa.
Men hvis jeg vil lage kule på toppen av denne, så må jeg finne på noe.

Mulig jeg kan feste hekksaksa til ei stang? Hmmm.. ikke akkurat etter HMS reglene men må man så må man.

Så har jeg flyttet rundt på en haug med planter i dag. Litt av et puslespill dette her. Hva skal stå hvor, og hvilken var det nå jeg måtte flytte igjen, osv.

Men dammen skal utvides i år, så alle plantene som står foran kanten må få ny plass.
Ser ikke lekkert ut akkurat nå nei.
Tenker å bygge opp en liten mur foran der, siden det heller nedover, og kanskje lage en slags kant man da kan sitte på mens man kikker på vannliljene?
Hvordan kan jeg gjøre det? Lecablokker og litt sement eller?
Hmmm...... Tips mottas med takk.
Blogglisten

17 kommentarer:

Janne sa...

Hallen;)

Jeg kjøpte en gang for mange år siden en benk på en eller annen butikk.. ( den kostet liksom 200,-) Å den står i hagen enda... (trenger et strøk, men ellers like fin!
Så hva med den ideen, jeg har tengt å få tak i en pram. Fylle den med blomster, puter og tepper!

TurboLotte sa...

Utrolig kul idè! Det med prammen mener jeg.
Men.. hva mener du med benken?

Janne sa...

Sånne benker, med tre i "sete og rygg" og smijern i armene, de er også fine;)

Ja, prøver å få tak i pram her selv;) Hvis ikke setter vi igang sviger tenker jeg;)

Hilsen fra landet sa...

Mulig det med prammen kan fungere, men selv er jeg skeptisk til å plassere ting i hagen og fylle med planter, som støvler, gamle trillebårer, og altså - prammer... kan lett bikke over til det motsatte inntrykket av hva man hadde intensjon om synes jeg..

Men du: Er det helt snøfritt hos deg nå? Ikke lenge siden snøen lavet ned!

Og en ting til: Det vrenger seg litt i meg når du sukker over kristtornen... den er jo så vakker!! Med eller uten bær. Men jeg er ikke vant til slike mengder og dimensjoner som deg da ;-)

Blomsterguri sa...

Skal si du står på. Det med den tujaen det har jeg gjort også, men den er mye større den du har :-)Det er jo vanlig med mange år før vi blir fornøyd - og så.... påan igjen! :-)

Sigrid sa...

Ja, ja. Du har tydeligvis andre typer ugras enn meg ;-)
Litt vanskelig å stamme opp skvallekål og meldestokk.......

Anonym sa...

Kristtorn er komumuneblomsten her og jeg har en del viltvoksende eksemplarer nedenfor huset her, heldigvis med kraftig bærvekst. Jeg syns kristtorn er noe av det vakreste som vokser vilt her i landet (OK, vokser vilt helt sør i landet... :D).

Gyvel, derimot, hm, popper opp over alt. :(

Anonym sa...

Det er jammen ikke rart at du kaller deg Turbo Lotte :-) Det blir nå fint hos deg! Visste ikke at kristorn var fredet! OG at det er kun hunnen som får bær. Nå må jeg sjekke min skjønner jeg!
Når begynner du å klippe rosene dine? Kjekt med tips i og med at vi bor omtrent på samme sone.

Ninni sa...

Jeg fikk også dilla i fjor med oppstamming. Det blir så luftig og fint i bedene og skaper helt nye muligheter! Buskene dine ble kjempefine :)

Jeg er på jakt etter et gammelt bryggekar til å plante i. Gjerne rustent og skjevt og 'stygt'. Det blir nærmest som en stor firkantet krukke å regne og skal plasseres i bakkant av de andre krukkene. Denne våren skal jeg tråle loppemarkeder på jakt etter stash til haven.

Harryford sa...

Håndkraft er tingen, ingen raserende maskiner i våre hager!;-)
Ellers er 6 år ingen ting for en hage to be - noe den aldri helt blir!

Det fines ei bok, f.eks på biblioteket, som heter - Enkel muring og støping -, har du sett den! Tenker på dammutvidelsen.

TurboLotte sa...

Qehenne:Rosene ble klipt i går.. he-he.

Iris sa...

Jeg synes at kristorn er så fint! Det er åpenbart et mildt klima du bor i, for her sliter jeg med å få de til. Thujaen kan jo bli kjempefin med litt barbering, ja!

AnitaH2 sa...

Så hjertens enig med den kristtornen! Den står i nærheten av trampolina, og det er fullstendig umulig å være barbeint i hagen! Svineriet feller blader og stikker OVERALT! Jeg prøver å fallby greiner til alle jeg kjenner hver vinter, men blir jeg kvitt den? Nei, for man vil jo ha bær på, og dette er en hann. Dessuten er den blitt så høy at den lager mer skygge...
Nå har jeg tenkt å drepe den, og bruke de nederste fem metrene som klatrestativ for clematis eller minikiwi. Og henge ampler med jordbær i på greiner i nå-høyde.

Tonerose sa...

Så flink du er! Jammen smart ja!! (men ser vi har ganske så forskjellig bestegnelse på ugress.. hihi)

Skulle veldig gjerne hatt problemer med "for store" planter/busker/trær i hagen vår, her er det ikke så masse enda... Men gleder meg til etterhvert å kunne stamme opp noe jeg også! :o)

Har akkurat fått pil-kvister jeg tenkte å lage noen små trær ut av, men de blir jo gedigne etterhvert, så jeg skal ha de i store potter tenkte jeg.. hm.

Håper du har en flott fridag!

josimo sa...

Flink du!!
Jeg har STORE eiketrær som kaster nøtter og blader som jeg ikke ser noen ende på .Etter 11 stappfulle søplesekker i fjor kastet jeg inn håndkledet......og det får jeg svi for nå*hmfr*

Kan du ikke støpe noe lekkert og plante i?

Jov sa...

Kjempe fin blogg!

Kommentere tilbake ? (A)

Mete sa...

Koselig lesing, Lotte! Tenkte litt på den derre kvisthaugen din - har dere en velforening i fata di? De kan snakke med kommunen og så setter de ut en container i gata - til hageavfall. Står i 2 dager. Fantastisk godt tilbud!
Her i gata skal vi bestille en nå i april - tror det er fra 14/4 - ut mai som er perioden. Tenkte jeg skulle sjekke muligheten for å beholde den her en helg... På den torsdag, feks?
Det er en mulighet i alle fall!

Ellers blir det sikkert kult med oppstammet gyvel. De popper ikke her hos meg - men så har jo vi en paddeflat utsprengt tomt også.
Snakkes!

Related Posts with Thumbnails